V Dělostřeleckých kasárnách byly otevřeny výstavní prostory Centra studií genocid

V den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora byly otevřeny stálé expozice Centra studií genocid, které sídlí v hlavní terezínské pevnosti.

Cílem expozic je upozornit na příčiny a důsledky genocidního jednání. Výstavní činnost byla zahájena za účasti velvyslance Slovenské republiky Petera Weisse, velvyslance Arménské republiky Tigrana Seiraniana a poslanců Parlamentu České republiky Václava Klause ml. a Jaroslava Foldyny.

Vzdělávací část byla pod vedením politologa Miroslava Mareše a badatele Stanislava Motla věnována zejména problematice popírání genocid.

Součástí programu byla pietní vzpomínka na oběti likvidace terezínského rodinného tábora v místě bývalé železniční vlečky v hlavní terezínské pevnosti (na snímku).

Výstavní prostory Centra studií genocid budou sloužit pro vzdělávací aktivity určené školám i široké veřejnosti. K vidění je výstava věnovaná historii umělecko-vzdělávacího projektu Vlaku Lustig v letech 2012-2017, fotografická výstava o Arnoštu Lustigovi a výstava fotografií Robina Böhnische „Jeruzalém – nedělitelný a věčný“.

Součástí expozice je i prezentace unikátního modelu koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau v měřítku 1:500, kterou vytvořili studenti Smíchovské střední průmyslové školy z Prahy. Cílem tvůrců této expozice je upozornit na systematičnost a masovost, s jakou byli lidé vyvražďováni v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau, jakožto i na monstrózní rozměry „továrny na smrt“.

Virtuální model tábora Auschwitz vznikal za podpory Státního muzea Auschwitz-Birkenau v Osvětimi. Výsledkem dlouholeté práce je přesný virtuální model celého tábora, který je postupně zpřístupňován veřejnosti ve virtuální realitě skrze platformu HTC Vive.

Expozice budou veřejnosti zpřístupněny od středy 14. března 2018.

Otevírací doba březen – květen (virtuální realita pouze středy)

Pondělí: rezervováno pro školy

Úterý: rezervováno pro školy

Středa: 11-15 virtuální realita

Čtvrtek: 11-15

Pátek: 11-15

Sobota: 11-15

Neděle: 11-15

Bližší informace na tel. 773 937 864

Adresa:

Dělostřelecká kasárna Terezín

Centrum studií genocid Terezín

Akademická 409, Terezín

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.