Druhý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy

V Terezíně se tento týden uskuteční druhý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy. Sportovně-vzdělávací akce se koná ve dnech 6. – 9. září pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR Roberta Plagy a je připomínkou fotbalových soutěží, které v letech 1942-1944 hráli vězni terezínského ghetta.

Memoriál bude symbolicky zahájen ve čtvrtek 6. září před budovou Drážďanských kasáren, v jejichž vnitřních prostorách se během druhé světové války za účasti až několika tisíc diváků hrály zápasy terezínské fotbalové ligy. Objekt Drážďanských kasáren, jednoho z hlavních symbolů holokaustu na českém území, je v současnosti v dezolátním stavu a hrozí jeho zřícení.

Jedním z cílů letošního ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je upozornit na nutnost záchrany tohoto unikátního objektu, který je největší historickou budovou v Terezíně. V rámci zahajovacího programu bude před budovou Drážďanských kasáren mladými fotbalisty TJ Sokol Terezín sehráno symbolické utkání v historických dresech.

Ve vagonu Vlaku Lustig poté proběhne za účasti generálního ředitele Českých drah Pavla Krtka, starostky Terezína Hany Rožcové, zvláštního zmocněnce pro otázky holokaustu Ministerstva zahraničních věcí ČR Antonína Hradilka a dalších hostů rozlosování skupin letošního ročníku turnaje. Součástí zahájení bude i pietní připomínka prvních dvou transportů vězňů ghetta Terezín, kteří byli 6. září 1943 deportováni do tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince.

Sportovní program letošního Memoriálu zahrnuje fotbalový turnaj kategorie starších žáků, který se odehraje v sobotu 8. září a v neděli 9. září na stadionu TJ Sokol Terezín. Turnaje se zúčastní mladí fotbalisté a fotbalistky klubů z Prahy a Ústeckého kraje. Kromě domácího týmu TJ Sokol Terezín se do turnaje zapojí družstva AFK Union Žižkov, Mongaguá Ústí nad Labem, SK Liběšice/FK Polepy, SK Nusle, SK Sokol Brozany/SK Lukavec, Sokol Velké Žernoseky, TJ Dynamo Podlusky a TJ Sokol Straškov-Vodochody.

Součástí Memoriálu je i vzdělávací akce pro účastníky turnaje ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách. Účastníci turnaje budou mimo jiné seznámeni s historií tzv. terezínského rodinného tábora ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka.

Finálové utkání druhého ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy je na programu v neděli 9. září od 14:10. Vyhlášení vítězů, předání medailí a individuálních ocenění začne v 15:00 na stadionu TJ Sokol Terezín. Ceny předají patron turnaje a fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, místopředseda Českého klubu fair play Jan Pirk, starostka Terezína Hana Rožcová a představitelé FAČR.

Zvláštním hostem předávání cen bude Hana Hnátová, sestra Arnošta Lustiga a bývalá vězeňkyně ghetta Terezín a táborů Osvětim, Freiberg a Mauthausen.

Memoriál terezínské fotbalové ligy již podruhé pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s výkonným výborem Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Patronát nad Memoriálem terezínské fotbalové ligy 2018 převzal fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, osminásobný mistr nejvyšší domácí soutěže.

Hlavním partnerem Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2018 jsou České dráhy, a.s.

Partnery Memoriálu jsou ČEPRO, Česko-izraelská obchodní komora, společnost Meopta a nakladatelství EMINENT.

Institucionálními partnery akce jsou Český klub fair play při ČOV, Ústecký krajský fotbalový svaz, Okresní fotbalový svaz Litoměřice, Město Terezín, TJ Sokol Terezín, Smíchovská střední průmyslová škola a Židovská liberální unie.

O terezínské fotbalové lize

Fotbal se v ghettu hrál již od roku 1942, v následujících dvou letech byla v Terezíně organizována nejvyšší ligová soutěž, divize, poháry a dokonce i turnaje v mládežnických kategoriích. V katastrofálních podmínkách ghetta dokázala židovská samospráva pořádat zápasy a soutěže s přesně danými pravidly. Zápasy terezínských fotbalových soutěží se hrály převážně v Drážďanských, Hannoverských a Magdeburských kasárnách, mnohdy za účasti až několika tisíc diváků.

Fotbal v ghettu přinášel radost a zábavu. Jak napsal František Steiner v knize Fotbal pod žlutou hvězdou, fotbalové soutěže v ghettu však měly „ještě jiný dopad, jiné poslání a vlastnosti, které ten, kdo neprožil holokaust, sotva pochopí.“

Fotbal v Terezíně měl obrovský význam pro psychiku vězňů, dával alespoň na 2 x 35 minut zapomenout na trýznivý osud obyvatel ghetta a pro mnohé ze stovek hráčů byl i jakýmsi vnitřním vzdorem proti nacistické zvůli. Většina hráčů terezínských fotbalových soutěží byla deportována na východ Evropy a zavražděna v nacistických vyhlazovacích táborech. Deportace vězňů z Terezína probíhaly postupně a významně se podepisovaly na změnách v kádrech jednotlivých fotbalových týmů, které musely být v důsledku toho spojovány v nové.

Terezínská fotbalová liga je tak zároveň nezpochybnitelným důkazem o plánovaném, zamýšleném a detailně organizovaném vyvraždění židovského obyvatelstva v Evropě první poloviny čtyřicátých let 20. století.  

Program Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2018:

Čtvrtek 6. září

Drážďanská kasárna, venkovní prostory, Akademická ul., Terezín

15:00 Symbolické zahájení turnaje před Drážďanskými kasárny (místem, kde se hrála utkání terezínské fotbalové ligy) a pietní připomínka prvních dvou transportů vězňů ghetta Terezín deportovaných do tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince

Dělostřelecká kasárna, Akademická 409, Terezín, vagon Vlaku Lustig

15:15 Losování základních skupin turnaje

Sobota 8. září

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

8:45 Zahájení fotbalového turnaje starších žáků

9:00–16:00 Turnaj starších žáků – základní část

Neděle 9. září

Fotbalový stadion TJ Sokol Terezín, ul. Kréta 322, Terezín

9:00–15:30 Turnaj mladších žáků – vyřazovací část

14:10 Finálové utkání druhého ročníku Memoriálu terezínské fotbalové ligy 2018

15:00 Slavnostní zakončení memoriálu a předávání cen

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.