Výstava „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“

22. června 1941 nacistické Německo napadlo Sovětský svaz. Jedna z největších válečných operací všech dob znamenala zásadní zlom v průběhu druhé světové války. Nacisté a jejich kolaboranti zahájili bezprostředně po okupaci Běloruska, Pobaltí, Ukrajiny a Ruska vyvražďování Židů, včetně žen, dětí a starších obyvatel. Nejméně 2 700 000 z nich bylo zastřeleno, upáleno, pohřbeno zaživa, utopeno v řekách a bažinách nebo pověšeno. Během tzv. východního tažení tak byla masově vyvražděna téměř polovina z celkového počtu obětí holocaustu.

Centrum studií genocid Terezín v roce 2018 uvedlo v Dělostřeleckých kasárnách výstavu „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“ věnovanou této nepříliš známé kapitole dějin genocidy Židů během druhé světové války. Výstava Ruského centra pro vzdělávání a výzkum holocaustu byla vytvořena na základě materiálů, které pocházejí zejména z ruských bezpečnostních a státních archivů. Unikátní fotografie, dokumenty a kresby o událostech holocaustu na území bývalého Sovětského svazu připomínají např. masakr v rokli Babi Jar na předměstí Kyjeva, kde nacisté v roce 1941 povraždili bezmála 35 000 židovských obyvatel, ale i další místa masového násilí, která jsou dnes – na rozdíl od táborů v Osvětimi, Buchenwaldu či Dachau – prakticky zapomenuta. Výstava, jejímž autorem je ruský historik holocaustu Ilya Altman, prezentuje též unikátní materiály s tématikou záchrany evropských Židů během postupu Rudé armády. Výstava se věnuje osvobození Osvětimi a dalších nacistických vyhlazovacích táborů včetně působení sovětských lékařů, kteří zachránili tisíce vězňů osvobozených koncentračních táborů a ghett v Evropě.

Díky podpoře společnosti ČEPRO máte nyní možnost si výstavu „Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana“, jejíž vernisáž v Terezíně se uskutečnila symbolicky 22. června 2018, prohlédnout v komentovaném videu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.