Výstava S.O.S. Terezín v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

Fotografie ze zahájení výstavy S.O.S. Terezín, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 15. září 2021, zleva: Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín, Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a René Tomášek, starosta Terezína

V  Poslanecké sněmovně se dnes pod záštitou jejího předsedy Radka Vondráčka uskutečnila vernisáž fotografické výstavy S.O.S. Terezín. Výstava upozorňuje na havarijní stav historické Hlavní pevnosti města Terezín a prezentuje nejohroženější objekty této unikátní památky.

Terezín je v současné době městskou památkovou rezervací a jednou z nejznámějších kulturních památek České republiky ve světě, zapsanou na tzv. indikativním seznamu UNESCO. Navzdory tomu je podstatná část Hlavní terezínské pevnosti v havarijním stavu. Rozsáhlé kasárenské objekty jako jsou Drážďanská kasárna, kde se v dobách ghetta hrála terezínská fotbalová liga, Vojenská nemocnice, kde v roce 1918 zemřel atentátník Gavrilo Princip, ale i další objekty jako je Proviantní sklad nebo Zbrojnice se doslova rozpadají před očima. Některým budovám a částem unikátního opevnění bastionové pevnosti hrozí zřícení. Demolice či destrukce částí městské památkové rezervace přitom bude znamenat nenahraditelnou škodu na kulturním dědictví a vyškrtnutí Terezína z indikativního seznamu UNESCO.

Výstava S.O.S. Terezín vznikla v letech 2020-2021 rámci projektu Centra studií genocid Terezín. O havarijním stavu historických objektů a možnostech jejich záchrany dnes s poslanci diskutovali výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín Šimon Krbec a starosta Terezína René Tomášek.

Veřejnosti bude výstava přístupná od pátku 17. září do neděle 17. října ve výstavních prostorách Centra studií genocid Terezín v Dělostřeleckých kasárnách (Akademická 409, Terezín).

Komentovaná prohlídka je možná po předchozím objednání na tel. 773 937 864 nebo emailové adrese simon.krbec@gmail.com.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.