Výstava „S. O. S. Terezín“

Pevnost Terezín byla vybudována na sklonku 18. století jako jeden z pilířů obrany Rakouska-Uherska proti pruskému nepříteli. Rozsáhlá barokní pevnost je unikátním dokladem technických a stavitelských dovedností našich předků. V průběhu staletí pevnost Terezín měnila své funkce i obyvatele. Během první světové války byli v Terezíně internováni váleční zajatci i civilisté. O dvacet let později během okupace Čech a Moravy nacistickým Německem zde bylo zřízeno ghetto a tranzitní tábor pro židovské vězně.

V současné době je Terezín městskou památkovou rezervací a jednou z nejznámějších kulturních památek České republiky ve světě, zapsanou na tzv. indikativním seznamu UNESCO.

Navzdory těmto skutečnostem je podstatná část hlavní terezínské pevnosti v havarijním stavu.

Unikátní kasárenské objekty jako jsou Drážďanská kasárna, kde se v dobách ghetta hrála terezínská fotbalová liga, Vojenská nemocnice, kde v roce 1918 zemřel Gavrilo Princip, ale i další objekty jako je Proviantní sklad nebo Zbrojnice se doslova rozpadají před očima. Některým budovám a částem unikátního opevnění bastionové pevnosti hrozí zřícení.

Demolice či destrukce částí městské památkové rezervace bude znamenat nenahraditelnou škodu na kulturním dědictví a vyškrtnutí Terezína z indikativního seznamu UNESCO.

Výstava fotografií uměleckého ředitele Centra studií genocid Terezín Pavla Chalupy upozorňuje na havarijní stav objektů hlavní terezínské pevnosti. Prostřednictvím fotografií z roku 2020 a díky podpoře společnosti ČEPRO máte nyní možnost navštívit nepřístupná místa zapomenuté pevnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.