Vlak Lemkin na jaře navštívilo více než 2500 žáků základních a středních škol. Na přelomu září a října míří do Jihomoravského a Zlínského kraje

Během jarní trasy Vlak Lemkin zastavil ve 12 městech České republiky. V září a říjnu za podpory ČD CARGO, CARBOSPED, AŽD a Českých drah multimediální expozice o dějinách a prevenci genocidního násilí postupně navštíví Brno, Břeclav, Uherské Hradiště a Zlín.

Vzdělávacím programem na téma historie a prevence genocidního násilí na jaře prošlo více než 2 500 žáků základních a středních škol všech zaměření v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji. Oproti předchozím trasám v loňském roce tak projekt zdvojnásobil účast hlavní cílové skupiny.

Celkově mělo možnost multimediální výstavu o historii a prevenci genocid během jarní trasy zhlédnout 6000 návštěvníků.

Vlak Lemkin 2024 v historických služebních vagonech nabízí kromě příběhu Rafaela Lemkina, autora pojmu genocida, i sérii krátkých komentovaných filmů k nejvýznamnějším genocidám 20. století. Návštěvníci se tak mají možnost seznámit s příběhem Aurory Mardiganian, arménské dívky, která přežila genocidu během první světové války a podle jejíhož příběhu byl v roce 1919 v Hollywoodu natočen vůbec první film o genocidním násilí v dějinách kinematografie. Prostřednictvím dobových fotografií Vlak Lemkin přibližuje tragickou historii stalinského hladomoru na Ukrajině ve 30. letech 20. století.

V jednom z vagonů je prezentován krátký hraný film Hlasy z nenávratna, jehož autorem je umělecký ředitel Centra studií genocid Terezín Pavel Chalupa, a byl natočen v roce 2024 k připomínce 80 let od vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Poslední vagon Vlaku Lemkin je potom věnován obětem genocid v Kambodži a ve Rwandě. Genocidu v africké Rwandě přibližují unikátní fotografie českého světoznámého fotografa Antonína Kratochvíla.

Na podzim 2024 Vlak Lemkin zavítá na železniční stanice v Jihomoravském a Zlínském kraji:

24.9. – 1.10. Brno – hlavní nádraží

3.10. – 5.10. Břeclav

7.10. – 9.10. Uherské Hradiště

10.10. – 15.10. Zlín – střed

Informace o otevírací době a nástupištích, kde bude Vlak Lemkin přistaven, sledujte ZDE.

Pro žáky 8. a 9. tříd základních škol a žáky středních škol je opět připraven vzdělávací program v délce trvání 70 minut. Ve speciálně upravených služebních vagónech se žáci prostřednictvím multimediálního videoprogramu a následné diskusi se školiteli dozvědí, co je genocida a proč lidé v minulosti a současnosti páchali a páchají masové násilí, kdo byl autorem pojmu genocida a jaké byly jeho osobní motivy, jaké byly hlavní příčiny a důsledky nejvýznamnějších genocid 20. století a jak lze genocidám zabránit prostřednictvím mezinárodního práva.

Televizní reportáž ze vzdělávacího programu včetně reakcí žáků ve středočeské Vlašimi můžete zhlédnout ZDE.

Vzdělávací program je možné absolvovat zdarma mezi 8:00 – 15:00 po předchozím objednání na lemkin@studiagenocid.cz nebo telefonním čísle 773 937 864.

Vlak Lemkin je pojmenován po Rafaelu Lemkinovi, polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948.

Autorem výtvarné úpravy historických služebních vagonů je scénograf Milan David. Multimediální expozice vychází z dlouholeté výstavní a vzdělávací činnosti Centra studií genocid Terezín.

Vlak Lemkin od roku 2023 během tří tras navštívil celkem 20 měst v 8 krajích České republiky (Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj a Jihočeský kraj). Multimediální program (expozici) během 100 dní zhlédlo zdarma 11 500 občanů České republiky všech generací, včetně rodin se staršími dětmi. Vzdělávacím programem na téma historie a prevence genocidního násilí prošlo zdarma 4 600 žáků základních a středních škol všech zaměření. Celková návštěvnost během tří tras Vlaku Lemkin tak dosáhla více než 16 000 občanů České republiky. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky, VIDEA se štítky , , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.