Rekonstrukce Wieserova domu v Terezíně byla zahájena

Město Terezín zahájilo rekonstrukci historického objektu Wieserova domu, zchátralé národní kulturní památky v hlavní terezínské pevnosti.

Dům postavil Kašpar Wieser v 2. polovině 18. století, ještě před dokončením stavby terezínské pevnosti. Wieser vlastnil tři z pěti cihelen, které produkovaly desítky milionů cihel pro stavu této unikátní vojenské pevnosti. Po jejím dokončení cihelny uzavřel a dům prodal armádě.

Město Terezín získalo na obnovu objektu finanční podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Výsledkem projektu bude revitalizace národní kulturní památky, zvýšení potenciálu kulturního dědictví, technická rehabilitace a optimální využití objektu, zvýšení úrovně dostupnosti odborných veřejných služeb v oblasti péče o kulturní dědictví a jeho využití a prezentace.

Po dokončení rekonstrukce objektu v roce 2019 bude na základě uzavřené partnerské smlouvy s Městem Terezín v prostorách Wieserova domu působit Centrum studií genocid. Ve spolupráci se zahraničními partnery Centrum nabídne široké veřejnosti vzdělávací, výstavní a kulturní programy k tématu univerzálních dějin genocidního násilí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.