Vlak Lustig se stal součástí programu Centra studií genocid Terezín

TEREZÍN (27. dubna 2017) – Na nádvoří Dělostřeleckých kasáren v Terezíně byl dnes instalován divadelní vagón Vlaku Lustig. Vůz je umístěn na samostatné koleji a bude součástí vzdělávacích a kulturních programů Centra studií genocid Terezín. Technickou podporu přesunu zabezpečili pracovníci SŽDC, s.o., ČD Cargo, a.s. a  Českých drah, a.s.

Centrum studií genocid Terezín se otevře veřejnosti v úterý 9. května 2017 od 16:00. V rámci slavnostního zahájení činnosti Centra budou na programu výstavy, filmové projekce a přednášky. Od 20:00 hodin bude připraveno hudebně dramatické pásmo prezentující kultury vybraných zemí, které se v minulosti staly terčem genocidního násilí. „Cílem tohoto centra je poskytnout české veřejnosti informační a znalostní zdroje o příčinách, původu a důsledcích genocidního násilí a způsobech, jak může být jeho výskyt v budoucnu rozpoznán a zastaven prostřednictvím politické a občanské činnosti,“ říká Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid.

Od 10. do 16. července 2017 se pak v Centru studií genocid v Terezíně uskuteční již 6. ročník letního projektu „Vlak Lustig“, v jehož rámci bude 14. a 15. července na programu divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Centrum bude v letech 2017 až 2020 realizovat vzdělávací, informační a kulturně-sportovní programy v prostorách bývalého židovského ghetta v tzv. hlavní pevnosti města Terezín. Partnerem Centra studií genocid je Město Terezín a sdružení Terezín – město změny. Centrum (do letošního roku Výzkumné centrum archeologie zla) aktivně spolupracuje s předními výzkumníky oboru studií genocid v Evropě a ve světě. Multidisciplinární obor studií genocid je založen na komparaci (srovnání) různých případů genocidního násilí ve světových dějinách (např. masové likvidace původních obyvatel Ameriky a Austrálie, genocidy Arménů, nacistické genocidy Židů, Romů a dalších evropských národů a skupin obyvatel, genocidy v Kambodži a Rwandě a dalších oblastech světa). Více o aktivitách Centra v letech 2012-2016 se dozvíte na www.studiagenocid.cz.

O aktivitách Centra studií genocid Terezín v měsících červnu a červenci vás budeme v nejbližších týdnech informovat. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.