Vstupenky na devět pražských představení Kateřiny Horovitzové jsou beznadějně rozebrány

IMG_0379S mimořádným zájmem diváků se setkává divadelní adaptace novely Arnošta Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“, která se odehrává ve speciálně upraveném Vlaku Lustig. Veškeré vstupenky pro devět zářijových představení na nádraží Praha-Bubny jsou již zcela rozebrány. A to i přesto, že organizátoři Vlaku Lustig zařadili do programu dvě představení nad rámec původního plánu.

„Zájem jsme očekávali podobně jako v loňském roce. Věříme, že nepolevující zájem veřejnosti o tento projekt přesvědčí státní instituce a donátory, že kulturně-vzdělávací projekt Vlaku Lustig má smysl dlouhodobě podporovat,“ říká Pavel Chalupa, ředitel festivalu Devět bran.

„Zájem nás těší především z toho důvodu, že přichází v době, kdy Českou republiku zaplavuje vlna rasové a etnické nesnášenlivosti,“ doplňuje Pavel Chalupa.

Zcela naplněna je i kapacita speciálního představení pro studenty středních škol, které doplní odborná přednáška k tématu genocidního násilí. „Pražské školy se začaly hlásit spontánně. Bohužel s našimi aktuálními rozpočtovými možnostmi nemůžeme nabídnout více než jedno, maximálně dvě představení,“ říká Šimon Krbec z pořádajícího Výzkumného centra archeologie zla, které v rámci Vlaku Lustig zajišťuje vzdělávací akce.

Diváci a příznivci Vlaku Lustig-Vlaku naděje, kteří si nestačili včas zarezervovat vstupenky na Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, nebudou o zajímavé kulturní a vzdělávací akce ochuzeni. Program pražské části Vlaku Lustig pokračuje až do 24. 9. pásmem přednášek, filmových projekcí a veřejných besed.

Bezplatné vstupenky si můžete rezervovat na emailu vlaklustig@seznam.cz nebo na telefonním čísle 775 962 515.

Vzdělávací pásmo v Praze-Bubnech zahájí 11. září komponovaný večer věnovaný památce obětí masakru v Nankingu, v jehož rámci vystoupí čínská zpěvačka Feng-yűn Song. V úterý 17. září je na programu projekce filmu Hotel Rwanda a tematická přednáška o genocidním násilí na africkém kontinentu.

Ve čtvrtek 19. září se divákům v Praze poprvé představí torzo filmu Auction of Souls z roku 1919, prvního hraného filmu o genocidním násilí, natočeném podle vzpomínek očité svědkyně genocidy Arménů v průběhu první světové války Aurory Mardiganian.

Vzdělávací pásmo dále nabídne večery věnované Arnoštu Lustigovi (13. 9.) a Nicholasi Wintonovi (14. 9.). Stanislav Motl představí a uvede dva dokumenty: „Ozvěny lidické noci“ o lidické tragédii (16. 9.) a „Živý mrtvý“ o Henryku Mandelbaumovi, členu osvětimského zvláštního komanda vězňů (18. 9.).

Program letošního ročníku Vlaku Lustig vyvrcholí konferencí pro pedagogy základních a středních škol na téma výuky o holocaustu a dalších genocidách. Hlavním přednášejícím bude docent holocaustu univerzity v Uppsale Paul A. Levine, jeden z nejvýznamnějších evropských odborníků v oboru pedagogiky holocaustu a genocid.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dokumenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.