Vlak Lustig 2013 vyráží na cestu!

IMG_0841

Slovenská vlaková nádraží budou od 20. do 27. srpna hostit úspěšný divadelní projekt Vlak Lustig aneb Vlak naděje, který je součástí XIV. ročníku festivalu židovské kultury Devět bran 2013 připravovaný ve spolupráci s Českým centrem v Bratislavě. Hlavním mottem tohoto ročníku festivalu je slovenská židovská kultura.

Vlak Lustig bude vypraven 19. srpna ve 21 hodin z pražského nádraží Bubny. O den později, v úterý 20. 8., zahajuje svůj bohatý program na železniční stanici v Žilině. Vlak postupně zastaví v Popradu, Prešově, Košicích, Banské Bystrici a Bratislavě.

V září se pak Vlak Lustig ze Slovenska přemístí na pražské nádraží Praha-Bubny, kde se od 2. do 24. září uskuteční pásmo kulturních a vzdělávacích akcí pro širokou veřejnost, pedagogy a studenty středních škol. Veřejná představení divadelní hry “Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou” budou k vidění od 2. do 8. září.

V rámci projektu Vlak Lustig aneb Vlak naděje budou moci návštěvníci vidět výstavu Vojenského historického ústavu “Akce: Důvěrné Izrael“, která přibližuje jednu z nejzajímavějších kapitol v historii česko-slovensko-izraelských vztahů.

Hlavním bodem programu je pak divadelní představení hry Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, které se bude konat ve speciálně upraveném divadelním vlaku přímo na perónech vybraných slovenských nádraží.

Vlak Lustig je symbolickou připomínkou památky obětí genocidního násilí, které byly v různých obdobích masových likvidací převáženy nákladními vlaky (např. během genocidy Židů a Romů během druhé světové války a genocidy Arménů během první světové války).

Deportace židovského obyvatelstva byly systematicky zavedeny v nacistickém Německu v roce 1941 pod cynickým označením “Evakuace” a pokračovaly až do roku 1944. Formálně byl program deportací přijat v rámci tzv. konečného řešení židovské otázky 20. ledna 1942 na konferenci v německém Wannsee. Transporty směřovaly do vyhlazovacích táborů  Osvětim, Treblinka, Sobibor, Chelmno, Majdanek, Belzec a dalších, ve kterých zemřelo strašlivou a nepředstavitelnou smrtí přibližně 6 miliónů Židů.

Součástí letošního ročníku je i vzdělávací program Výzkumného centra archeologie zla věnovaný genocidě Arménů během první světové války. Program zahrnuje projekci a přednášku k filmu Auction of Souls z roku 1919, vůbec prvního hraného filmu o genocidním násilí v dějinách kinematografie, který byl byl natočen podle vzpomínek arménské dívky Aurory Mardiganian.

Česko-slovenský projekt Vlaku Lustig 2013 navazuje na zkušenosti z minulého roku, kdy akci na nádražích 14 krajských měst České republiky navštívilo na pět tisíc lidí. Divadelní představení nastudovali herci pražského Divadla pod Palmovkou pod režisérskou taktovkou ředitele divadla Petra Kracíka. V hlavních rolích se objevili herci jako Radek Zima, Radek Valenta, Anna Stropnická, Rudolf Jelínek, René Přibil, Ivan Jiřík a mnoho dalších vynikajících českých herců. Závěrečná dvě představení projektu Vlak Lustig v loňském roce se konala symbolicky na území Polské republiky – na nádražích v Krakově a Osvětimi.

Projekt se letos uskuteční díky významné podpoře ČD Telematika, a.s., Českých drah, a.s. a Správy železniční dopravní cesty, s.p. Hlavními partnery na Slovensku jsou pak Nadácia SPP, Železnice Slovenskej republiky, s.p., Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.

Akce se koná pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana a rovněž prezidenta Slovenské republiky Ivana Gašparoviče.

Program vlaku Lustig 2013:

Srpen 2013

20. 8. Žilina – železniční stanice – kolej 15b a 17b

21. 8. Poprad – železniční stanice – kolej 5

22. 8. Prešov – železniční stanice – kolej 9

23. 8. Košice – železniční stanice – 1. nástupiště

24. 8. Bánská Bystrica – železniční stanice – kolej 9

25. 8. Bratislava – hlavní stanice – kolej 3

26. 8. Bratislava – hlavní stanice – kolej 3 – koncert

27. 8. Bratislava – hlavní stanice – kolej 3 – koncert

Divadelní představení a koncerty se odehrají na výše uvedených železničních stanicích vždy od 20:00 hod.

Výstava a filmové projekce budou přístupny divákům již od 15:00 hod. v doprovodných vagónech.

Přednáška Genocida Arménů spojená s projekcí filmu Auction of Souls bude zahájena vždy od 19:00 hod.

Vstup na všechny akce zdarma, nevybíráme vstupné.

Vstupenky pro představení na Slovensku ve dnech 20. – 27. 8. 2013 se vydávají v místech konání, 30 minut před představením.

Více informací průběžně naleznete na www.vlaklustig.cz a www.archeologiezla.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.