Dokument České televize „Vlaky do nenávratna“ bude mít premiéru 25. února

IMG_6952

„Holocaust se nedá představit ani zapomenout,“ říká dokumentarista Martin Pátek, který v loňském roce zaznamenal první ročník projektu Vlaku Lustig. Vícevrstevný dokumentární snímek České televize Vlaky do nenávratna sleduje vývoj projektu od prvních technických prací na jevištním vagónu až po závěrečné představení na nádraží v Osvětimi v srpnu 2012.

Divadelní vlak Lustig připomněl na nádražích 14 krajských měst České republiky památku obětí nacistické genocidy během druhé světové války. Divadelní představení vlaku Lustig Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou vidělo v roce 2012 více než 5000 diváků. V závěru léta vlak zakončil svůj první ročník cestou do polského Krakova a Osvětimi.

Divadelní hru nastudoval Petr Kracík podle Lustigovy světově proslulé novely Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, která je sugestivní a umělecky výjimečně silnou zprávou o jedné z nejtragičtějších, nejobludnějších a nejvíce zarážejících událostí moderních lidských dějin – nacistické genocidy spáchané zejména na Židech, ale bolestně se dotýkající i dalších národů.

Hra vypráví příběh skupinky bohatých Židů a hlavní hrdinky Kateřiny, kteří uvěřili, že se vykoupí z koncentračního tábora a odjedou do Ameriky. Jádrem příběhu je skutečná událost vzpoury židovských vězňů v prostorách krematoria tábora Osvětim-Březinka. (O události naleznete více informací v článku Nenávidím, tedy jsem.)

Vlakem Lustig se do Osvětimi vůbec poprvé od svého uvěznění vrátila sestra Arnošta Lustiga Hana Hnátová. Její zpověď v dřevném kupé dobového vagónu při přejezdu z Krakova do Osvětimi patří k nejsilnějším momentům Pátkova dokumentu.

Vyprávění příběhu Arnošta Lustiga a jeho sestry Hany Hnátové je pak v dokumentu završeno jejich nadčasovým setkáním v prostoru vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka.

V dokumentu Vlaky do nenávratna vystupují a vzpomínají i Lustigův syn a vnuci. Z jihočeského nádraží svými vzpomínkami hlavní příběh dokumentu doprovází režisér Juraj Herz, který jen náhodou unikl smrti v plynové komoře a své vzpomínky ztvárnil ve filmu Zastihla mě noc z roku 1985.

Dokument Martina Pátka Vlaky do nenávratna, který vznikl v koprodukci Pavla Chalupy a České televize, bude mít premiéru 25. února 2013 v Praze. Česká televize dokument uvede v březnu.

Více o prvním ročníku Vlaku Lustig:

Zde můžete shlédnout video reportáž agentury AFP z Osvětimi.

Zde můžete shlédnout video reportáže z Prahy-Bubnů a nádraží Zlín-střed.

Zde si přečtěte recenzi Brigity Zemen na Aktuálně.cz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.